Revizie auto

De ce este esențială o întreținere și o revizie auto regulată, indiferent de tipul de autovehicul?

Întreținerea regulată este esențială pentru siguranța operațională și rutieră a unui vehicul. În cele ce urmează îți vor fi explicate avantajele și dezavantajele intervalelor de întreținere fixe și flexibile și modul în care funcționează serviciul de revizie.

La Service Auto Vitan putem efectua revizia oricărui tip de autoturism, precum: revizie Audi, revizie Bmw, revizie Mercedes-Benz, revizie Mini, revizie VW(volkswagen), revizie Skoda, revizie Renault, revizie Peugeot, revizie Bentley, revizie Ford, revizie Volvo, revizie Chrysler, revizie Citroen, revizie Honda, revizie Hyundai, revizie Jeep, revizie Land Rover, revizie Kia, revizie Nissan, revizie Mitsubishi, revizie Porshe, revizie Toyota, revizie Mazda, revizie Maserati sau revizie  Opel.

Interval de întreținere fix versus flexibil

Nu există un vehicul care să nu necesite întreținere. Pentru multe ansambluri și consumabile în mașini, verificările și reînnoirile periodice sunt esențiale pentru a asigura siguranța operațională și rutieră a vehiculului. Uzura lor depinde în primul rând de condițiile de funcționare, iar producătorii de vehicule ajustează specificațiile de întreținere ca un compromis la condiții normale, medii. Intervalele fixe de întreținere pot fi, prin urmare, avantajoase pentru vehiculele cu un kilometraj anual redus și/sau un stil de conducere ușor. În schimb, un interval flexibil pentru revizie auto pentru poate fi mai bun în cazul performanței de conducere peste medie sau a condițiilor extreme de funcționare.

Electronica avansată a vehiculului - cum ar fi senzorii și software-ul - poate detecta uzura pieselor detriorate și, astfel, permite apeluri de întreținere bazate pe nevoi. Cu această flexibilizare parțială a întreținerii, nu sunt neapărat de așteptat mai puține vizite la atelier, deoarece, de exemplu, lichidul de frână îmbătrânește indiferent de kilometraj și condițiile de funcționare și trebuie înlocuit la intervale regulate. Același lucru este valabil și pentru uleiul de motor. 

Asta se întâmplă atunci când o mașină este întreținută

Din motive tehnice sau economice, unele componente nu supraviețuiesc întregii durate de viață a unui vehicul. Acestea sunt piese care își pierd materialul (de ex. plăcuțe de frână, anvelope) sau îmbătrânesc și astfel devin inutilizabile (de exemplu, baterii de pornire, cauciucuri pentru ștergătoare de parbriz) Dacă piesele menționate nu devin inutilizabile din cauza uzurii, acest lucru poate apărea adesea și din cauza îmbătrânirii (de exemplu, la anvelope). Piesele uzate sunt înlocuite în timpul lucrărilor de întreținere. În cazul pieselor sau echipamentelor care nu sunt supuse uzurii evidente, dar își pierd funcționalitatea din cauza influențelor chimice sau fizice, producătorii de vehicule prescriu o reînnoire după un anumit kilometraj sau durată de viață. Acestea includ, de exemplu, lichide de răcire, lichide hidraulice și lubrifianți,

Obiectivul obișnuit al lucrărilor de întreținere include înlocuirea fluidelor de funcționare uzate și a pieselor de uzură, precum și verificarea funcțională a ansamblurilor importante. În plus, vehiculul este examinat pentru a se verifica anvelopele, furtunurile de frână sau caroseria ca urmare a influențelor externe sau a condițiilor de funcționare nefavorabile. Dacă este necesar, producătorul vehiculului va efectua, de asemenea, îmbunătățiri gratuite („campanie de teren”) în cazul unor puncte slabe cunoscute care nu sunt relevante pentru securitate. Din păcate, proprietarul mașinii nu este de obicei informat despre acest lucru.

Piesele de uzură și consumabilele care trebuie reparate de obicei și dependența lor de kilometraj, timp și condiții de funcționare:

·         Baterie de pornire

Bateria de pornire își pierde capacitatea de stocare în timp datorită diverselor efecte chimice și fizice. Prin urmare, acum este considerată o piesă de uzură. Un schimb al acesteia se recomandă, de obicei, după trei până la șase ani.

·         Ulei de motor

Utilizarea uleiului de motor scade din cauza efectelor chimice și fizice, inclusiv a intrării de reziduuri din arderea motorului - cum ar fi combustibilul, funinginea, condensatele de ardere acide - și procesele oxidative dependente de temperatură. Datorită creșterii sarcinilor de proiectare a motorului - cum ar fi reducerea dimensiunii - sau a combustibililor cu proporții biologice mai mari - cum ar fi alcoolul sau biodieselul - se poate aștepta o scurtare a intervalelor de schimb de ulei în viitor. 

·         Anvelope

Anvelopele sunt supuse uzurii, inclusiv cea legată de îmbătrânire. Radiațiile ultraviolete și ozonul cauzează îmbătrânirea, uzura este cauzată de abraziunea pe șosea. Utilizarea obișnuită a anvelopelor auto este, prin urmare, cuprinsă între unu și opt ani și este de până la 60.000 de kilometri.

·         Bujii

Bujiile se uzează în funcție de tip, material și combustibil. În anii 1980, au fost înlocuite după aproximativ 15.000 de kilometri, cu versiunile de astăzi intervalul de înlocuire este de aproximativ 60.000 de kilometri.

·         Filtru de aer

Filtrele de aer protejează motorul și ocupanții vehiculului de particulele de praf din atmosferă. Încărcarea lor depinde de condițiile de mediu și de funcționare. Prin urmare, acestea trebuie verificate periodic și înlocuite, dacă este necesar. Filtrele de aer din cabină trebuie schimbate de obicei în fiecare an, iar filtrele de aer ale motorului conform instrucțiunilor producătorului. 

·         Uleiuri pentru axe și angrenaje

Uleiurile pentru axe și angrenaje sunt supuse unor sarcini care depind în principal de designul și tipul cutiei de viteze. În unele vehicule, schimburile de ulei sunt planificate după un kilometraj mai mare - după aproximativ 100.000 de kilometri. Chiar și cu lubrifianți și cutii de viteze dezvoltate în continuare, necesitatea unui schimb de ulei va fi necesar și pe viitor.

·         Lichide de frână

În cazul unei schimbări regulate, se poate utiliza numai calitatea lichidului de frână specificată de producătorul vehiculului. Amestecarea este interzisă. Lichidele obișnuite de frână pe bază de eteri glicolici sunt higroscopice, adică atrag apă. Odată cu creșterea absorbției apei, proprietățile lichidului de frână se deteriorează: punctul de fierbere scade, vâscozitatea crește și pot apărea probleme de coroziune pe părțile interioare ale sistemului de frână. Prin urmare, este esențială o schimbare regulată a lichidului de frână - de obicei la fiecare doi ani.

Înlocuirea fluidelor de frână tradiționale pe bază de glicol eter cu alte substanțe - cum ar fi siliconul sau uleiurile minerale - a fost solicitată de mai multe ori pentru a reduce întreținerea și, astfel, pentru a economisi costuri, deoarece acestea nu atrag apa. 

Dezavantaje ale acestor produse: pot fi comprimate mai mult (înseamnă un punct de presiune spongios) și au proprietăți de lubrifiere mai slabe, motiv pentru care sunt mai puțin potrivite pentru sistemele actuale de frânare. 

·         Plăcuțe și discuri de frână

Uzura plăcuțelor de frână și a discurilor de frână depinde în mare măsură de stilul de conducere. Când conduci normal, este obișnuit să schimbi plăcuțele de frână după aproximativ 80.000 de kilometri. În condiții dificile de funcționare - de exemplu atunci când conduci cu o remorcă - este posibilă o uzură considerabil mai mare, motiv pentru care este esențială o verificare în timpul întreținerii regulate.

·         Sistemul de iluminat

Sistemul de iluminare al vehiculelor actuale - în special cele cu tehnologie cu lămpi incandescente - ar trebui verificat în mod regulat, deoarece defectele sunt posibile în orice moment. Din ce în ce mai multe mașini au verificarea defecțiunilor lămpii ca standard. Aceasta indică când o lampă este defectă. Acest lucru se întâmplă mai rar în cazul farurilor și al luminilor cu diode emițătoare de lumină (LED), care durează adesea atât timp cât întreaga mașină și, prin urmare, adesea nu sunt interschimbabile. Cu toate acestea, în cazul (rar) al unui defect, întreaga unitate trebuie înlocuită, ceea ce poate fi foarte scump.

·         Curele de transmisie și curele dințate

Curele de transmisie și curele dințate pentru unitățile auxiliare nu necesită întreținere la vehiculele actuale și au acum un interval lung de schimbare - de obicei peste 100.000 de kilometri. Cu materiale și construcții mai bune, este de conceput că o schimbare nu va mai fi necesară în viitor.

 

Service Auto Vitan ofera servicii de Revizie Auto pentru o gama larga de autoturisme: Ford, Opel, Dacia, Renault, BMW, Audi, Vw, Mercedes, Peugeot, Skoda, Seat, Citroen, Toyota, Volvo. Daca ai un autoturism, te asteptam pentru a efectua o Revizie Auto.

Poate cel mai important lucru pentru buna functionare a masinii tale este o Revizie Auto! Aceasta trebuie facuta regulat, la intervale de timp chiar mai mici decat cele specificate de producator si in service-uri specializate.

In functie de vechimea masinii, o Revizie Auto presupune mai multe operatiuni:

Desi in general producatorii de autovehicule nu specifica schimbarea anumitor lichide/uleiuri, cum ar fi uleiul de servodirectie sau cel al cutiei de viteze, pentru o mai buna functionare a masinii tale pe termen lung sunt chiar obligatorii aceste operatiuni. Practic orice piesa in miscare are nevoie de ungere, iar proprietatile uleiului respectiv se deterioreaza in timp si pe masura ce masina este utilizata. De aceea este imposibil ca un ulei ca cel al cutiei de viteze spre exemplu sa nu aiba de suferit dupa aproximativ 50.000 de km.

Intotdeauna schimba uleiul cutiei de viteze si al servodirectiei la cca. 50.000 km chiar daca producatorul nu specifica! Pentru acest lucru trebuie sa efectuati mai intai o Revizie Auto.

Galerie 1

Galerie 2

Galerie 2 fara imagini.