Schimb ulei cutie transfer

Cutia de transfer este o componentă foarte importantă a sistemului de transmisie care poate fi întâlnită la maşinile care au tracţiune 4 x 4. Denumirea sa spune clar ce anume face: rolul sau este acela de a transfera puterea din cutia de viteză pe cele două punţi. În timp ce o maşină cu tracţiune pe spate sau pe faţă are o transmisie directă, cele 4 x 4, 4wd sau awd au nevoie să transmită puterea pe ambele  punţi.

Cutia de transfer este un element de transmisie legat de cutia de viteze. Poate să fie simplă sau poate fi dotată cu reductor. Cutiile de transfer pot fi şi mai complexe atunci când sunt controlate de calculator, caz în care pot trimite în mod automat puterea doar pe una din punţi sau pe ambele simultan.

Cutia de transfer are rolul de a egaliza rotaţia între puntea din faţă şi cea din spate. Deoarece roţile din faţă nu se învârt la aceeaşi cu roţile din spate, din cauza virajelor sau din cauza obstacolelor, este  foarte important să se obţină un echilibru. Prin urmare, cutia de viteze funcţionează şi că diferenţial şi face roţile să se învârtă corect indiferent de situaţia specifică, fără că una din roţi să se blocheze.

Blocarea unei roţi poate genera accidente şi dezechilibrarea vehiculului ceea ce ar trebui evitat mai ales la viteze mari.

Atunci când cutia de transfer este forţată ea poate ceda. La viteze foarte mari rişti că această cutie să se strice. Este recomandat să înlocuieşti la timp cutia de transfer atunci când este necesar pentru că fără ea maşina nu va mai putea funcţiona. Atunci când cutia de transfer funcţionează defectuos pot apărea situaţii foarte neplăcute  în trafic, caz în care poţi pune în pericol atât propria viaţă şi integritatea maşinii cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.Galerie 1

Galerie 2