Schimb planetara

 

Planetară este o piesă foarte importantă a transmisiei şi are rolul de a transmite puterea din cutia de viteze la roţile maşinii. Pentru maşinile care au tracţiune pe faţă planetarele ies din cutia de viteze şi se cuplează la roţi în timp ce la maşinile care au tracţiune pe spate, din cutie va ieşi cardanul, care intră în diferenţial şi ulterior ies planetarele care leagă roţile. Planetară este un ax cardanic, care este articulat la ambele capete prin care mişcarea este transmisă roţilor. Articulaţiile care sunt în capetele planetarei au rolul de a ajuta la transmiterea mişcării de rotaţie chiar şi atunci când există o rupere de aliniere. Articulaţiile există acolo cu un scop extrem de important şi anume de a preveni mişcarea fuzetei şi a roţii în sus şi în jos la denivelări.

Semnele transmise de o planetară stricata sunt clare. Zgomotul foarte puternic pe care maşină îl face în momentul în care pleacă de pe loc este unul dintre ele. La un viraj mai strâns poţi auzi un zgomot care creşte progresiv că şi intensitate  împreună cu viteză sau care persistă indiferent de viteză.

La fel se întâmplă şi în momentul în care schimbi viteza şi auzi un zgomot în roţile din faţă. Este recomandat să înlocuieşti capul de planetara sau toată planetară. În momentul în care planetara se strică cel mai bun lucru care se poate întâmpla este să rămâi în drum cu maşina. În cazul în care deteriorarea generează ruperea roţii sau pierderea alinierii corespunzătoare a roţii, rişti să ieşi de pe drum şi să pierzi controlul în curbe sau la viteze mari. Ori de câte ori descoperi semnele unei planetare stricate, te aşteptăm în service-ul nostru pentru înlocuirea ei rapidă astfel încât să nu existe riscul unor deteriorări mai costisitoare sau chiar riscul de producere a unor accidente grave.Galerie 1

Galerie 2