Schimb ulei cutie viteze automata

Uleiul de cutie de viteze automata are o serie de functii importante functionarii acesteia cum ar fii: Lubriferea, Racirea si Eliminarea depunerilor .

Lubrifierea componentelor cutiei de viteze automata, ceea ce reduce frecarea si uzura.

Racirea componentelor cutiei de viteze automata, ceea ce previne supraincalzirea si posibilitatea de deteriorare.

Eliminarea depunerilor si a murdariei, ceea ce previne blocarea componentelor avand acțiunea purificatoare, putând debarasa elementele de la cutie de inevitabilele particule metalice cauzate de uzură

Uleiul de cutie de viteze automata uzat sau murdar nu va putea indeplinii aceste functii .

In cazul in care uleiul de cutie de viteze automata nu este schimbat la timp in pierde toate aceste functii si pot aparea o serie de probleme inclusiv frecare crescuta, supraincalzire si blocare a componentelor .

Frecarea crescuta poate duce la o uzura prematura a componentelor. Supraincalzirea poate duce la blocarea componentelor. Blocarea componentelor poate duce la functionarea necorespunzatoare a cutiei de viteze.

In cele din urma, aceste probleme pot duce la defectare a cutiei de viteze automata.

Conform recomandarilor producatorilor de automobile uleiul de cutie de viteze automata trebuie schimbat la fiecare 70.000 km sau la 2 – 3 ani, iar daca conduceti in conditii dificile cum ar fii traficul aglomerat sau medii calde, va fii necesar ca uleiul, sa fie schimbat mai des.

Cateva semne ca uleiul de cutie viteze automata trebuie schimbat ar fii: scurgeri de ulei, uleiul are o culoare maronie sau neagra, uleiul are un miros de ars.

Schimbarea uleiului la cutia de viteze automată

Să ai grijă de mașina ta este cea mai bună modalitate de a garanta buna sa funcționare și longevitatea sa. Proprietarii de mașini trebuie deci să se asigure de faptul că fac anumite controale în mod regulat și că înlocuiesc uleiurile sau piesele care au nevoie să fie schimbate în timp din cauza uzurii sau deteriorării. Acest lucru ține deci de caroserie, de distribuție, de motor, dar și de uleiul de la cutia de viteze automată.

Unii proprietari aleg însă să schimbe doar uleiul la motor. Este însă la fel de important să se schimbe și uleiul la cutia de viteze automată.

Schimbarea uleiului la cutia de viteze automată este o operațiune care asigură buna sa funcționare. Nu are însă nimic în comun cu schimbarea uleiului la motor, cu excepția uleiului, bineînțeles.

Pe măsură ce cutia de viteze automată funcționează, se folosește ulei pentru a lubrifia ansamblul mecanismului. Acest ulei trebuie însă să fie schimbat atunci când este prea mult folosit sau când nivelul său este insuficient, din cauza unor scurgeri, de exemplu. Dacă nu vei face asta, te vei pune în fața unor consecințe destul de grave, care aduc cu ele reparații destul de costisitoare. Să nu uităm deci că uneori mai ușoară decât repararea unei mașini este prevenția.

Detaliere probleme ulterioare ce pot aparea si sunt datorate neschimbarii uleiului de cutie viteze automata la timpul potrivit!

Căldura poate afecta uleiul și acest lucru are drept consecință reducerea proprietăților acestuia de lubrifiere. Iar acest lucru va duce în mod evident la deteriorarea pieselor care se află în cutia de viteze automată.

În acest fel, se vor evita și alte probleme precum:

  • Zgomote apărute la schimbarea vitezei.
  • O creștere a consumului de carburant.
  • Dificultate permanentă în a schimba vitezele.
  • Deteriorări premature ale unui număr mare de piese, mai ales la transmisie.
  • Masina nu avanseaza ușor și nu pornește ușor.
  • Se aprinde și un bec martor la bord.

Un alt aspect la fel de important este faptul că schimbarea vitezelor are loc greoi, se simt unele şocuri atunci când vitezele sunt schimbate sau cutia începe să emită zgomote specifice.

Dacă vitezele se schimbă cu întârziere este un alt semn al faptului că sunt probleme cu uleiul de cutia de viteze automata. În cazul în care trecerea de la o treaptă la alta se face greoi atunci este necesar să mergi cu maşina într-un service specializat unde să verifici nivelul de ulei, defecţiunile eventuale ale cutiei şi toate problemele care pot determina viteza de reacţie încetinită a cutiei de viteze. În cazul în care cutia de viteze trepidează atunci când schimbă vitezele, este  de asemenea, un semnal de alarmă important. Nu conduce cu o cutie de viteză fără ulei sau cu ulei vechi pentru că rişti că problemele  ulterioare să fie foarte costisitoare.

Un studiu din anul 2015 realizat de cercetatorii de la Universitatea din Michigan care au analizat datele de la peste 100.000 de masini.

Sa dovedit deja faptul că 90% din problemele cutiilor de viteze automate sunt rezultatul unei frecari crescute, supraîncălziri, blocarea componentelor, deci consecința directă a degradarii uleiului, lipsei de ulei sau a neschimbării sale la timp. În consecință, întreținerea uleiului de la cutia automata de viteze este o operațiune indispensabilă deoarece mărește durata de viață a transmisiei și nu te va face să treci prin anumite reparații cu adevărat costisitoare.

Deci expresia mai bine previi decât să vindeci, aici are un sens deplin!

Chiar dacă nu este atât de solicitat ca și motorul, uleiul de la cutia de viteză automată, are totuși un rol esențial.

Uleiul pentru cutie de viteze automata este la fel de important ca și cel pentru motor. Și este un element major pentru ca tu să circuli în deplină siguranță și confort.

Nu asculta deci miturile sau ideile preconcepute conform cărora nu este necesar sa schimbi uleiul la cutia de viteze automată. Uleiul de transmisie are un proces de îmbătrânire natural la fel ca orice alt lucru. Aditivii esențiali sunt pierduți din ulei sau uleiul devine pur și simplu ineficient pentru lubrifiere deci trebuie neapărat sa fie schimbat. Cutia de viteze nu va fi astfel afectată și schimbarea de viteze va fi la fel de blândă și ușoară ca mătasea.

De asemenea, foarte mulți așa-ziși specialiști în mașini susțin faptul că unele cutii de viteză automate moderne sunt lubrifiate pe viață și că nu necesită niciun fel de schimbare sau întreținere. Este foarte important însă de subliniat că în practică, acest organ vital necesită o întreținere regulată. Dacă din cauza uzurii sau a nivelului scăzut de ulei, cutia începe să patineze, este foarte probabil să inceapa defectarea cutiei de viteze automate.

Fără cutia de viteze  nu vei ajunge prea departe cu mașina. Din acest motiv, este foarte important să te asiguri de faptul că aceasta să aibă mereu ulei de cea mai bună calitate.Galerie 1

Galerie 2

Galerie 2 fara imagini.