Schimb ulei cutie viteza automata
Uleiul din cutia de transmisie automată ar trebui să fie schimbat după 60.000 km sau la 2 – 3 ani, în funcţie de cât de mult conduci. Lichidul hidraulic, are rol de lubrifiant şi de agent de răcire, acestea fiind cele trei roluri importante ale uleiului transmisiei. Lubrifierea se va realiza cu ajutorul unui tip de ulei special pe care producătorul maşinii îl indică în cartea tehnică. În momentul în care acest ulei îşi pierde proprietăţile, nu mai lubrifiază corespunzător piesele.
Cele mai importante semnale care indică deteriorarea uleiului sunt reprezentate în primul rând de modul în care acest ulei este colorat. Culoarea uleiului se modifică sau poate prezenta unele impurităţi pe care le vei vedea cu uşurinţa cu ochiul liber. De asemenea, uleiul poate prinde o nuanţă de negru sau de maro şi mirosul sau va I de ulei ars. Atunci când descoperi aceste semne, este momentul să schimbi uleiul, chiar dacă nu ai parcurs numărul de kilometri necesar indicat de producător.
Un alt aspect la fel de important este faptul că schimbarea vitezelor are loc greoi, se simt unele şocuri atunci când vitezele sunt schimbate sau cutia începe să emită zgomote specifice.
Dacă vitezele se schimbă cu întârziere este un alt semn al faptului că sunt probleme cu cutia de viteze. În cazul în care trecerea de la o treaptă la alta se face greoi atunci este necesar să mergi cu maşina într-un service specializat unde să verifici nivelul de ulei, defecţiunile eventuale ale cutiei şi toate problemele care pot determina viteza de reacţie încetinită a cutiei de viteze. În cazul în care cutia de viteze trepidează atunci când schimbă vitezele, este de asemenea, un semnal de alarmă important. Nu conduce cu o cutie de viteză fără ulei sau cu ulei vechi pentru că rişti că problemele ulterioare să fie foarte costisitoare.
Schimbarea uleiului la cutia de viteze automată
Să ai grijă de mașina ta este cea mai bună modalitate de a garanta buna sa funcționare și longevitatea sa. Proprietarii de mașini trebuie deci să se asigure de faptul că fac anumite controale în mod regulat și că înlocuiesc uleiurile sau piesele care au nevoie să fie schimbate în timp din cauza uzurii sau deteriorării. Acest lucru ține deci de caroserie, de distribuție, de motor, dar și de uleiul de la cutia de viteze automată.
Unii proprietari aleg însă să schimbe doar uleiul la motor. Este însă la fel de important să se schimbe și uleiul la cutia de viteze automată.
Schimbarea uleiului la cutia de viteze automată este o operațiune care asigură buna sa funcționare. Nu are însă nimic în comun cu schimbarea uleiului la motor, cu excepția uleiului, bineînțeles.
Cutia de viteze automată este cea care transmite puterea produsă de motor înspre roți. Iar uleiul are un dublu rol, de a răci și de a repartiza căldura.
Pe măsură ce cutia de viteze automată funcționează, se folosește ulei pentru a lubirifa ansamblul mecanismului. Acest ulei trebuie însă să fie schimbat atunci când este prea mult folosit sau când nivelul său este insuficient, din cauza unor scurgeri, de exemplu. Dacă nu vei face asta, te vei pune în fața unor consecințe destul de grave, care aduc cu ele reparații destul de costisitoare. Să nu uităm deci că uneori mai ușoară decât repararea unei mașini este prevenția.
Căldura poate afecta uleiul și acest lucru are drept consecință reducerea proprietăților acestuia de lubrifiere. Iar acest lucru va duce în mod evident la deteriorarea pieselor care se află în cutia de viteze automată.
În acest fel, se vor evita și alte probleme precum:
- Zgomote apărute la schimbarea vitezei.
- O creștere a consumului de carburant.
- Dificultate permanentă în a schimba vitezele.
- Deteriorări premature ale unui număr mare de piese, mai ales la transmisie.
- Masina nu avanseaza ușor și nu pornește ușor.
- Se aprinde și un bec martor la bord.
De ce să schimbi uleiul la cutia de viteze?
Toate cutiile de viteze de la mașini sunt scufundate în ulei. Este un lucru primordial deoarece pinionii sunt în contact permanent și la o viteză destul de ridicată. Și știm un lucru foarte clar- metal contra metal nu fac o casă prea bună împreună. Uleiul va lubrifia deci aceste frecări grație unei pelicule fine care se aplică între pinioni. Dar odată cu timpul, acesta își pierde din proprietăți și nu mai este atât de eficient.
Uleiul din cutia de viteze automată are deci numeroase funcții importante. Nu numai că ajută la lubrifierea elementelor individuale pentru a reduce sensibil procesul de frecare, dar poate răci în același timp și subansamblele ce se pot supraîncălzi. În plus, poate reduce și vibrațiile, protejează contra coroziunii și păstrează mecanismele curate. Este cu alte cuvinte, un element central, care garantează o bună circulație. Este un mecanism care poate jongla între diferitele rapoarte pentru a adapta viteza și puterea adusă pentru roți.
Se recomandă să se schimbe uleiul la 150 000- 20 000 de km sau și mai repede cu titlu preventiv, și ca acesta să fie ales în funcție de parametrii potriviți. Se folosesc astfel uleiuri de tipuri diferite pentru o mașină de oraș sau pentru o mașină sport. Uleiul va trebui astfel să mențină o consistență și proprietăți lubrifiante potrivite, indiferent de temperatură.
Schimbarea uleiului la cutia de viteze se face mai des decât schimbarea uleiului la motor. Motorul funcționează la o temperatură mai ridicată. Mișcările sunt mai rapide și elementele mecanice sunt în contact cu reziduuri de combustibil. De unde și nevoia unei schimbări regulate.
Schimbarea uleiului la cutia de viteze automată este deci un proces indispensabil în cadrul unei întrețineri potrivite a unei mașini. Dacă vei realiza acest lucru la intervale regulate, vei asigura o durată de viață mai lungă a cutiei de viteze.
Trebuie deci subliniat faptul că uleiul de la cutia de viteze automată este la fel de important ca și cel pentru motor. Și este un element major pentru ca tu să circuli în deplină siguranță și confort.
Nu asculta deci miturile sau ideile preconcepute conform cărora nu este necesar sa schimbi uleiul la cutia de viteze automată. Uleiul de transmisie are un proces de îmbătrânire natural la fel ca orice alt lucru. Aditivii esențiali sunt pierduți din ulei sau uleiul devine pur și simplu ineficient pentru lubrifiere deci trebuie neapărat sa fie schimbat. Cutia de viteze nu va fi astfel afectată și schimbarea de viteze va fi la fel de blândă și ușoară ca mătasea.
De asemenea, foarte mulți așa-ziși specialiști în mașini susțin faptul că unele cutii de viteză automate moderne sunt lubrifiate pe viață și că nu necesită niciun fel de schimbare sau întreținere. Este foarte important însă de subliniat că în practică, acest organ vital necesită o întreținere regulată. Dacă din cauza uzurii sau a nivelului scăzut de ulei, cutia începe să patineze, este foarte probabil să cazi în pană.
Și s-a dovedit deja faptul că 90% din penele cutiilor de viteze automate sunt rezultatul unei supraîncălziri deci consecința directă a lipsei de ulei sau a neschimbării sale la timp. În consecință, întreținerea uleiului de la cutia automata de viteze este o operațiune indispensabilă deoarece mărește durata de viață a transmisiei și nu te va face să treci prin anumite reparații cu adevărat penibile. Sau chiar o înlocuire foarte costisitoare a acesteia. Deci expresia mai bine previi decât să vindeci, aici are un sens deplin!
Chiar dacă nu este atât de solicitat ca și motorul, uleiul de la cutia de viteză automată, are totuși un rol esențial.
Principalele sale calități sunt:
- rezistența sa la presiune.
- rezistența sa la forfecare.
- înalta sa putere de lubrifiere.
- acțiunea sa purificatoare, putând debarasa elementele de la cutie de inevitabilele particule metalice cauzate de uzură.
Fără cutia de viteze nu vei ajunge prea departe cu mașina. Din acest motiv, este foarte important să te asiguri de faptul că aceasta să aibă mereu ulei de cea mai bună calitate.