Schimb ulei cutie viteza automata

Uleiul din cutia de transmisie automată ar trebui să fie schimbat după 70.000 km sau la 2 – 3 ani, în funcţie  de cât de mult conduci. Lichidul hidraulic, are rol de lubrifiant şi de agent de răcire, acestea fiind cele trei roluri importante ale uleiului transmisiei. Lubrifierea se va realiza cu ajutorul unui tip de ulei special pe care producătorul maşinii îl indică în cartea tehnică. În momentul în care acest ulei îşi pierde proprietăţile, nu mai lubrifiază corespunzător piesele.

Cele mai importante semnale care indică deteriorarea uleiului sunt reprezentate în primul rând de modul în care acest ulei este colorat. Culoarea uleiului se modifică sau poate prezenta unele impurităţi pe care le vei vedea cu uşurinţa cu ochiul liber. De asemenea, uleiul poate prinde o nuanţă de negru sau de maro şi mirosul sau va I de ulei ars. Atunci când descoperi aceste semne, este momentul să schimbi uleiul, chiar dacă nu ai parcurs numărul de kilometri necesar indicat de producător.

Un alt aspect la fel de important este faptul că schimbarea vitezelor are loc greoi, se simt unele şocuri atunci când vitezele sunt schimbate sau cutia începe să emită zgomote specifice.

Dacă vitezele se schimbă cu întârziere este un alt semn al faptului că sunt probleme cu cutia de viteze. În cazul în care trecerea de la o treaptă la alta se face greoi atunci este necesar să mergi cu maşina într-un service specializat unde să verifici nivelul de ulei, defecţiunile eventuale ale cutiei şi toate problemele care pot determina viteza de reacţie încetinită a cutiei de viteze. În cazul în care cutia de viteze trepidează atunci când schimbă vitezele, este  de asemenea, un semnal de alarmă important. Nu conduce cu o cutie de viteză fără ulei sau cu ulei vechi pentru că rişti că problemele  ulterioare să fie foarte costisitoare.